Masło shea 25 kg

Zapytaj o cenę

Masło Shea stosowane jest od wieków w krajach afrykańskich, a w Europie dopiero zdobywa popularność. Powstaje z owoców drzewa masłowego, rosnącego w Afryce w środowisku naturalnym. Orzeszki są zbierane ręcznie. Posiadają duże ilości tłuszczu. Drzewo owocuje dopiero po ok. 30 latach, a największe plony zbiera się po ok. 50 latach.

Masło jest tłoczone na zimno i nie stosuje się procesu rafinacji ani filtrowania. Posiada naturalny, łagodny zapach, kremowy kolor (czasami brązowy lub żółty – w zależności od partii). W temperaturze pokojowej ma postać miękkiej masy, która pod wpływem ciepła staje się płynna.

Masło ma zastosowanie w kosmetyce w celu natłuszczenia i nawilżenia. Powoduje, że skóra jest gładka i miękka. Substancje w nim zawarte wpływają na proces gojenia się ran, podrażnień i stanów zapalnych po poparzeniach słonecznych.

Kategoria:

Dodatkowe informacje

Pakowanie

25 kg